Különleges Pillanat Blog

DIY Box elkészítési segédlet

Különleges Pillanat
2021.04.29 15:58
DIY Box elkészítési segédlet

 

DIY Box elkészítésének leírása

Fuvallat és Karnevál

Ebben a leírásban megtudhatod, hogyan készítsd el a két DIY Box kopogtatóját.

 

Ehhez a fajta koszorúhoz/kopogtatóhoz szalma alapot ajánlok, a DIY boxhoz is ez került alapanyagként.

Az elkészítéshez mindenképp szükséges egy ragasztópisztoly. Sima ragasztóval, pillanatragasztóval ne próbálkozz, nem alkalmas ehhez a fajta munkához.

A ragasztópisztolyhoz természetesen szükség van patronra is. Ugyan úgy, mint a pisztolyból, a patronból is több méret található a boltok polcain, vigyázz, hogy megfelelőt válaszd a saját pisztolyodhoz. Webshopunkban szintén megtalálod a ragaszpisztolyt, illetve a hozzá tartozó patront. Egy terméskoszorú elkészítéséhez 3db ragasztó rúd elegendő.

 

 

Hogyan állj neki a koszorú készítéséhez?

  1. Egy ilyen kopogtató elkészítéséhez minimálisan 1 órára lesz szükséged, ha gyakorlottab vagy. Ha nem sokszor készítettél ehhez hasonló dekorációt, nyugodtan számolj másfél órával.
  2. Készítsd elő az alapanyagokat. A terméseket, ragasztó rudakat (legalább 3 darabra szükséged lesz), a szalma alapot, alátétet a ragasztópisztoly számára.
  3. A ragasztópisztoly alá szükség lesz valamilyen alátét, amire nem baj, ha rácsöppen a ragasztó. Én egy már nem használt fa vágódeszkát használok erre a célra.
  4. Dugd be a ragasztópisztolyt és várd meg, míg fel nem melegszik a megfelelő hőmérsékletre. Onnan tudod megállapítani, mikor érte ezt el, ha már a ragasztó könnyedén kinyomható a pisztolyból, és nyúlós. Ha erőltetni kell a kinyomást és látod a ragasztón, hogy még kissé dermedt, várj még néhány percet.
  5. Bánj óvatosan az eszközzel, főleg a munka vége felé, mert ilyenkor már eléggé felmelegszik, vigyázz meg ne égesd magad se a pisztollyal, se a ragasztóval.

 

 

Ha minden készen áll, kezdődhet az alkotás!

 

Először fogd a nagyobb darabokat,

Karneválnál például az amra diót,

 

Fuvallatnál a luffa szeletet, mehogany szeletet.

 

 Ezeket kezdjük el elszórtan felragasztani olyan módon az alapra, hogy a termés felszíne (eleje) veled szembe nézzen. Fontos, hogy ne csak az alap tetejére dolgozz, hanem a külső és belső részekre is.

Ne ijedj meg, ilyenkor még elég furcsán néz ki a kopogtató. Ha sikerült felhasználnod a nagyobb darabokat, jöhetnek a közepesek. Ha úgy érzed túl sok lenne minden nagy darabot felragasztani, nem gond ha kihagysz belőle néhányat. Szándékosan van több csomagolva a DIY Boxhoz, mint amennyire ténylegesen szükség van.

Ennek az az oka, hogy valaki szereti jobban díszíteni a kopogtatót, valakinél pedig a kevesebb néha több elve érvényesül.

 

A közepes termésekkel folytatjuk

 

Karneválnál ezek például a fül termések,

Fuvallatt nevű kopogtatónál pedig a barack színű vörösfenyő toboz, a világoskék laly.

 

Itt is figyelj arra, hogy bőven kerüljön termés a külső részre is, kb olyan vastagságban, hogy ha kopogtatót leteszed az asztalra és lehajolsz, hogy a szélével egy magasságban nézd, ne lehessen látni a szalma alapot. Ahhoz, hogy ellenőrizni tudd, hogy áll a belső része, emeld fel magaddal szembe a koszorút, mintha felakasztanád valahova, így látni fogod hova szükséges még termést ragasztani.

 

TIPP: Mielőtt a termést végleges helyére

ragasztanád, előtte próbáld oda

arra a helyre, amit kinéztél neki.  

 

 

Próbálgasd különböző szögekben illetve forgasd nyugodtan a termést, hogy passzol a legjobban a h

ézagokba, lehet hogy oldalt fekve, háttal vagy épp az eleje lesz a jó. Amikor kitaláltad, hova és hogyan teszed fel, nyomj ragasztót arra a felületére, ami a szalma alaphoz fog érni, majd ragaszd fel. Ha elrontottad, nem gond, még frissen le lehet szedni elég könnyedén az alapról. Ha már kicsit köt a ragasztó, még mindig eltávolítható óvatosan, ilyenkor általában a termésen marad a ragasztó maradványa, ezt hagyd kihűlni, így könnyen eltávolítható róla.

 Ha ezzel is készen vagy, már alakul a kopogtatód. Ekkor jöhetnek a kisebb darabok. 

 

A kisebb termésekkel fejezzük be

Fuvallatnál a pasztell színű bakuli, az arany chiruni és a kisebb darabka vörösfenyő tobozok. Ezután vedd elő a kék boglárkafejeket és szedd szirmaira. Így kapsz egy kör alakot, amit hajts négy részre. Azt a részét, amit a mutató és hüvelyk ujjaddal fogsz, ragasztószd be egy kicsit, majd helyezd egy üres résbe, lyukacskába. Ezzel megfűszerezed az egész kopogtatót, Fuvallatt szinte kivirágzik 

Karneválnál a piros bakuli, mini tökök és casuarina termések.

 Ezek a kisebb termések arra szolgálnak, hogy eltűntessék a hézagokat, a lyukakat, azokat a területeket, amiket üresnek érzel. Ennél a lépésnél már elég jól összeáll a kép, hogy mi is lesz az alkotásunkból, szinte ösztönösen látni fogod, hova fér el még egy-egy darab. Rakd sűrűn, ízlésesen a kopogtatóra. Ezek a végső lépések, ezért fontos, hogy szépen dolgozzunk a ragasztóval. A vége felé már előfordulhat, hogy a ragasztó melegebb, könnyebben olvad, nyúlósabb lesz. 

 

Ha felraktad az utolsó termést is, szedegesd le a kopogtatóról a ragasztó szálait, ellenőrizd át még egyszer, mindenhova jutott-e elegendő alapanyag. A válasz igen? Gratulálok! Elkészültél az alkotásoddal. 

Helyezd ki méltó helyére, most már a környezetedben élők is gyönyörködhetnek benne. J

 

Utolsó TIPP: Ha előre tudod, hogy a kopogtatót fel akarod valahova akasztani, érdemes már az elején, mikor még egy termés sem került rá fel, átkötni egy szalaggal. Így a szalag láthatatlan lesz, a kopogtató felakasztása pedig könnyebb.

www.kulonlegespillanat.hu